Сканиране на фотографии от хартиен носител


13-те най-важни причини защо да сканираме и дигитализираме своите хартиени снимки

"Някой ден и до това ще стигна..."

"Може би когато си купя хубав скенер..."

"Но това е твърде много работа."

"Ще накарам детето да го направи, то разбира от компютри."

skanirane-na-snimkiТези и още много други подобни оправдания могат да доведат до загуба на вашите любими снимки, които съхранявате в албумите си. Поради една или друга причина много хора пазят своите хартиени снимки, негативи и диапозитиви забравени по кутии и шкафове и оставят спомените им да избледнеят с времето...

Затова от Блумакс Студио изготвихме 13 от най-важните причини, които трябва да ви накарат да обмислите дигитализирането на вашите спомени. Първите шест причини показват, че наистина времето не е на ваша страна, а изчакването само ще влоши нещата. Останалите седем показват някои изненадващи предимства на това да притежавате снимковата си колекция в дигитален вид. Ето и тях:

1. Да разпознаем непознатите
Това е един от случаите, които ще ви навеят още повече спомени. Дигитализирането изисква всеки файл да има име. Това позволява лесно да отбелязвате хората, местата и времето по снимките, с които разполагате. Това придава една допълнителна информация към спомените ви на дигитални носители. При хартиените носители на снимки също може да надраскате тази информация, но тя с времето избледнява, влошава се, претърпява физически повреди и в крайна сметка може да бъде загубена. Освен това не е красиво да се оставят такива следи от надписи по снимките. Предимството на дигиталните снимки в това отношение е достатъчно ясно - успявате да имате пълна информация за снимката и не се налага да разчитате на това, че "всезнаещите" роднини и приятели ще бъдат винаги на разположение при нужда, за да обяснява къде и с кого е направена снимката.

2. Неспираща разруха
Важно е да се каже, че това което виждате по старите снимки, не е това, което е било тогава! Да, цветовете са се поизменили с времето. И дори с използването на техниките за архивиране, които се прилагат по музеите, пак часовникът ще продължава да тиктака. Хартията не е вечна. Въпрос на време е снимката да се скъса и спомените да бъдат изгубени.

3. Пожар! Наводнение!
Всеки си мисли, че подобни неща на него няма как да се случат. Всъщност винаги трябва да сме подготвени за подобни ситуации. Никой не е защитен от пожари или наводнения. Логично е да предположим, че рано или късно нещо някъде може да се обърка. Застраховката може да замени много от притежанията ни, но няма как да върне албумите със снимките и спомените, съхранени на тях.

4. Нужни са резервни копия
Математиката е ясна - две е повече от едно. Това е особено важно когато става дума за копия на уникалните ви снимки. Снимките се повреждат, надраскват, хващат мухъл, разкъсват се, огъват се и... имат навика да се губят. Съхранението само на една снимка не е гаранция, че тя ще бъде предпазена при подобни обстоятелства.

5. Мазни пръсти и мокри кръгчета от чаши
Обичате ли през уикенда да се отпуснете пред телевизора и да гледате любим филм с купа пуканки или чипс, докато си пийвате сок или кафе? Особено когато сте с близки? И после с тези ваши близки или приятели започнете да ровите из албумите си... Ясно е какво ще последва от подобно нещо. Няма как винаги да контролирате достъпа до любимите си снимки. Дори ако снимките са в албуми с найлоново покритие, пак е твърде лесно да се изцапат.

6. Сканирането на снимки е достъпна услуга
Спрямо горепосочените услуги е голямо облекчение да се знае, че сканирането на снимки е една наистина удобна за всеки услуга. Още по-удобното е, че дори не се налага да ни донесете снимките лично - можете да ги изпратите и по куриер. Още преди да се усетите ще си ги получите обратно заедно с вашите снимки и удобен диск или друг носител с дигитални изображения. Така бързо и лесно може да преименувате файловете с необходимите данни, които да направят разглеждането на снимки като едно пътуване в спомените.

7. Повик от миналото
Ровенето из стари снимки дава възможност да се сетите за хора и събития, за които изцяло сте забравили или дори не сте подозирали. Отдайте се на едно кратко пътешествие назад във времето.

8. Споделете с близки и приятели
Дигитализирането на снимките прави много по-лесен достъпа до тях. Сканираните снимки лесно може да споделите с ваши близки и приятели, както и да ги публикувате в социалните мрежи. А най-доброто е, че сами може да подбирате кои снимки да покажете на вашите роднини и приятели и кои снимки да останат само за вас (всеки има такива снимки от своето минало, които не трябва да виждат бял свят).

9. Лесно сортиране
С дигитализираните снимки се работи изключително лесно - можете да подреждате снимките по хронология (по дата на заснемане) или по събития. Освен това вече можете да сложите "тагове" на хората по снимките - така ще идентифицирате всички снимки, на които присъства даден човек и най-важното е, че ще знаете кой точно е той.

10. Реорганизирани оригинали
Често губим ключовете си, забравяме къде сме оставили телефона си, тефтера и всякакви подобни неща от нашето ежедневие, а какво остава непрекъснато да помним къде се намират ценните ни снимки. Сканирането ще ви даде достатъчно основание да преподредите и съхраните оригиналите в по-добри условия.

11. Подобрете взаимоотношенията си със семейството и приятелите
На всички е познато вълнуващото телефонно обаждане, което започва със "Няма да повярваш каква снимка открих! Спомняш ли си когато... (и тук казвате нещо наистина засрамващо и вълнуващо)". Преди да се усетите заедно с този свой съученик или приятелка, с които сте се свързали през Фейсбук, но така и не сте имали какво толкова да си кажете, вече ще си говорите сякаш не е минало никакво време.
Само не се учудвайте ако след като смехът позатихне, тя ви каже със сериозен тон да изгорите снимката. "Изгори я веднага. И не се шегувам." Затова я сканирайте и се уверете, че снимката ще остане със сигурност за много по-дълго време.

12. Създайте си фотоалбумни книги
Това може да бъде направено много лесно. Услугата представлява нещо елементарно - изпращате дигиталните копия на свои снимки, от които професионалисти изготвят фотоалбумни книги. Когато хванете албума в ръце и започнете да го разлиствате, едва тогава ще осъзнаете какво богатство притежавате и колко удивително изглеждат тези произведения. По този начин запазвате спомените си в отлично състояние и можете да правите колкото искате копия за вашите близки и роднини.

13. Събиране на разделени колекции
Ако по някаква причина част от снимките от дадена колекция са разделени - например родителите на щастливата булка са дали част от своите скъпи снимки за новия албум на младото семейство - дигитализирането ще ги събере отново заедно. Така ще предотвратите и изгубването на ценни снимки със смяната на поколенията.

Базова цена за сканиране на снимки от хартиен носител с размер до А6 (105х148) и резолюция 1200 dpi

Брой снимки Цена за сканиране
1 – до 10 кадъра 4,00 лв. за кадър
1 – до 20 кадъра 3,70 лв. за кадър
1 – до 30 кадъра 3,50 лв. за кадър
1 – до 40 кадъра 3,30 лв. за кадър
над  50 кадъра 3,00 лв. за кадър

За сканиране на базов размер до A6 (105х148) с резолюция 2400 dpi х 2 от базовата цена, 3200 dpi x 3, 4800 dpi x 4, 6400 dpi x 5, 9600 dpi x 6, 12800 dpi x 7
За сканиране на размер до А5 (148x210) с резолюция 1200 dpi х 2 от базовата цена, 2400 x 3, 3200 dpi x 4, 4800 dpi x 5, 6400 dpi x 6, 9600 dpi x 7, 12800 dpi x 8
За сканиране на размер до А4 (210x297) с резолюция 1200 dpi х 4 от базовата цена, 2400 x 8, 3200 dpi x 16, 4800 dpi x 32, 6400 dpi x 64, 9600 dpi x 128, 12800 dpi x 256

За сканиране с резолюция, различна от описаните се изчислява пропорционално от базовата цена.

Важно! Ценообразуване с отстъпки при натрупване.

За всеки клиент, който използва нашите услуги за дигитализиране, предоставяме по-изгодни ценови условия при следващи поръчки. За всяка нова поръчка, която ни възложите, ще натрупаме обработените вече от нас материалИ от предишните ваши заявки. Така ще формираме цената за вашата настояща поръчка с отстъпка.

Например, ако предишен път сте прехвърлили при нас  материал общо 50 броя, а вашата настояща поръчка е 30 броя, ще изчислим общата бройка (50 от предишната вече извършена услуга, и 30 от настоящата предстояща за дигитализиране). Така ще ни възложите да направим 30 броя (сега), а ще платите по цени с преференциална отстъпка за 80 броя общо.

В знак на вашето доверие към услугите ни ви предлагаме непрекъснато намаляващи цени. 

Изчисляването на намаляващите цени за услугите по дигитализация не е обвързано по никакъв начин с други условия и е в сила за всички наши клиенти. За да се възползването от предложенето само е необходимо при възлагане на следващата поръчка да ни информирате допълнително, че вече сте използвали предишни наши услуги по дигирализиране на ваши материали, за да направим необхидмата отстъпка.