Диапозитиви или негативи?


Диапозитиви или негативи?

Много често задаван въпрос е "Кое е по-добре - диапозитивен или негативен филм?". Дали когато снимаме с лента е по-хубаво да сложим традиционен негативен филм или да заложим на диапозитивен.

Истината е, че и двата вида ленти имат своите плюсове и минуси. Трябва да знаем плюсовете и минусите на всеки вид лента, за да можем да изберем по-подходящата за нашия случай.

През последните няколко години диапозитивните и негативните филми са се подобрили значително и постиганото качество и с двата вида ленти е много по-добро, отколкото в миналото.

skanirane-2Какви са плюсовете на диапозитива?

Голям плюс е позивният образ. С диапозитивите се вижда това, което е заснето. За напредналите фотографи това е голямо предимство, тъй като може да се види резултатът от настройките на фотоапарата върху снимката, както и може да се прецени дали определени сцени са пре- или недостатъчно експонирани.

Другото предимство е сканирането на диапозитиви. След време, когато се забравят точните тонове на дадена снимка, сканирането на негативи предполага досещане, докато при диапозитивите се виждат точните тонове, което е много важно, когато се изисква постигане на висока точност при цветовете.

Изображенията от диапозитиви са с много наситени цветове и висок контраст. При пейзажи и сцени с нисък контраст се постига много добър ефект.

Защо тогава не се използват само диапозитивни филми?

Работата с диапозитивни филми е по-трудна. При допускане на грешка при експонирането, снимайки с негативна лента, последващата обработка и принтирането на хартиената снимка ще компенсират тази грешка. При диапозитивната лента, обаче място за грешки няма и изображението не може да се спаси.

Заради големия контраст и наситеност на диапозитивното изображение, ярките сцени ще загубят детайлите в по-тъмните места. Това се нарича тонален обхват на филма, който при негативната лента е много голям. Съвременните хартии, на които се отпечатват снимките, не винаги изразяват широкия тонален обхват. При отпечатването при негативната лента могат да се постигнат различни ефекти на наситеност и осветеност.

Друг недостатък на диапозитивите е, че обикновено се изисква специално оборудване, за да се прегледат - диапрожекционен апарат, или лупа и светеща маса. Отпечатването на хартиени изображения от диапозитиви е по-скъп и труден процес, съответно отнема повече време.

Доскоро диапозитивните филми не можеха да улавят високоскоростни изображения. Въпреки вече разработените в днешно време възможности за това, предпочитан в тези ситуации остава негативният филм.

Но защо тогава всички не използват негативни ленти?

Не всички фотографи разчитат на хартиени снимки и принтери. Професионалистите искат да се учат от грешките си - диапозитивите ще ги покажат, докато отпечатаните от негативи снимки често ще компенсират грешките на фотографа.

Услугата по дигитализиране на диапозитивни кадри е на следните цени:

Брой диапозитиви / негативи (кадри) Цена за сканиране
1 – до 10 кадъра 3,00 лв. за кадър
1 – до 20 кадъра 2,70 лв. за кадър
1 – до 30 кадъра 2,50 лв. за кадър
1 – до 40 кадъра 2,30 лв. за кадър
1 – до 50 кадъра 2,00 лв. за кадър
1 – до 60 кадъра 1,80 лв. за кадър
1 – до 100 кадъра 1,50 лв. за кадър
1 – до 200 кадъра 1,30 лв. за кадър
1 – до 300 кадъра 1,00 лв. за кадър
1 – над 300 кадъра 1,00 лв. за кадър

 

Важно! Ценообразуване с отстъпки при натрупване.

За всеки клиент, който използва нашите услуги за дигитализиране, предоставяме по-изгодни ценови условия при следващи поръчки. За всяка нова поръчка, която ни възложите, ще натрупаме обработените вече от нас материалИ от предишните ваши заявки. Така ще формираме цената за вашата настояща поръчка с отстъпка.

Например, ако предишен път сте прехвърлили при нас  материал общо 50 броя, а вашата настояща поръчка е 30 броя, ще изчислим общата бройка (50 от предишната вече извършена услуга, и 30 от настоящата предстояща за дигитализиране). Така ще ни възложите да направим 30 броя (сега), а ще платите по цени с преференциална отстъпка за 80 броя общо.

Вашето доверие към услугата ни ще уважим с непрекъснато намаляващи цени.

Изчисляването на цени за услуги по дигитализация съгласно схемата за намаляващо ценообразуване не е обвързано с никакви други условия и важи за всички наши клиенти. Необходимо е при възлагането на последваща поръчка единствено да съобщите за вече извършени предишни услуги по дигитализиране на ваши видеоматериали, за да направим коректното изчисление.